מתי נהג מוגדר כנהג חדש? מה ההבדל בין נהג חדש לנהג שאינו חדש? האם יש הבדל בין נהג חדש לנהג צעיר?
כל נהג יוגדר כנהג חדש בשנתיים הראשונות לאחר הוצאת רישיון הנהיגה, ללא כל קשר לגילו (נהג חדש יכול להיות גם בגיל 80) ויש להבדיל בין נהג חדש לנהג צעיר. נהג צעיר הוא כל נהג שגילו פחות מ-24, ללא קשר לוותק הנהיגה שלו.
השנתיים הראשונות להוצאת רישיון הנהיגה – התקופה בה הנהג מוגדר כנהג חדש, כאמור – היא תקופה של מעין תקופת ניסיון, אשר בה ייבדק הנהג בזכוכית מגדלת וזאת בכדי לבחון האם הוא ראוי לקבל רישיון נהיגה קבוע.
בתקופת השנתיים הללו, יצטרך הנהג החדש להקפיד הקפדה יתרה על חוקי התעבורה בכלל ועל החוקים המנויים בתוספת השלישית לפקודת התעבורה בפרט. משום שבמידה והוא יעבור על אחת מן העבירות המנויות בתוספת השלישית, הוא יאלץ לבצע בתום תקופת הנהג החדש מבחן עיוני (תאוריה) וזאת בנוסף לכך שרשות הרישוי תטיל עליו תקופת נוספת של שנתיים ימים לנהוג תחת ההגדרה של נהג חדש.
במידה ונהג חדש הורשע בבית המשפט לתעבורה, בעבירה אשר בגינה השית עליו בית המשפט פסילת רישיון נהיגה למשך 3 חודשים או יותר, ייאלץ הנהג החדש לעבור, מלבד הבחינה העיונית ותקופת נהג חדש חוזרת, גם מבחן מעשי (טסט).
ובמידה וחלילה ההרשעה של בית המשפט היא בשל עבירת שכרות, סמים או תאונת דרכים שגרמה לחבלה של ממש/ מוות, ייאלץ הנהג החדש לעבור אף בחינות כשירות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
אז מהן אותן עבירות המנויות בתוספת השלישית? נביא את חלקן:
- נהיגה במהירות מופרזת.
- נהיגה ברכב ללא רישיון נהיגה מתאים/ שלא בהתאם להגבלות הרשומות ברישיון.
- נהג חדש שהסתייע ברכבו לצורך ביצוע עבירות פליליות מסוימות (עבירות ברף הבינוני והגבוה).
- אי- עצירת רכב לפני מפגש מסילת ברזל.
- גרם לתאונת דרכים בה נפגע אדם.
- אי- ציות לרמזור ואי- מתן זכות קדימה.
- נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים/ סמים.
- עקיפת רכב שלא כחוק.
כדאי לשים לב, שכאשר נהג חדש עובר על אחת מן העבירות המנויות מעלה, אפילו כשהן ברף הנמוך, לדוגמא: עבירת מהירות אשר בגינה קיבל הנהג החדש קנס של 250 ש"ח בלבד, ללא נקודות, תגרום לו לעבור מבחן תאוריה וכן שנתיים נוספות של נהג חדש.
לכן, בכל מקרה בו נהג חדש מואשם בעבירה מן המנויות מעלה או בכל עבירה אחרת, מומלץ להיוועץ עם עורך דין המומחה לדיני תעבורה מוקדם ככל האפשר.
*אין באמור לעיל בכדי להוות ייעוץ משפטי ועל כן אין להסתמך עליו. ומומלץ בכל מקרה להתייעץ עם עורך דין*